preskoči na sadržaj

Osnovna škola August Šenoa Osijek

Eu Code Week 2019

Autor: Administrator , 27. 11. 2019.

2019. godine je u našoj školi (OŠ August Šenoa, Osijek) oko 90 učenika od 5.-8. razreda sudjelovalo u Europskom tjednu kodiranja(EU Code Week) kroz različite aktivnosti. Učenici su izradili vlastite chatbotove i ljubavne kalkulatore u programskom jeziku Python, stvarali su virtualne svijetove koje su kasnije sami doživjeli i istražili putem VR naočala itd. 

Učenici 8.razreda izradili su aplikaciju u Pythonu koju smo nazvali Ljubavni kalkulator. To je nešto što svakako trebate isprobati. Aplikacija dopušta unos muškog i ženskog imena, a klikom na gumb na zaslonu se ispisuje "postotak ljubavi". 

Učenici su prvo izradili vlastite pozadine i slike za aplikaciju. Postoji mnogo alata za crtanje dostupnih online kao npr.https://sketch.io/sketchpadZa učenike je izrada vlastitih grafičkih materijala bila puno zanimljivija nego da su samo preuzeli gotove crteže s interneta. Nakon izrade crteža, učenici su naučili kako pomoću Pythonovog modula Tkinter izraditi osnovni grafički prozor. Ovo je isto na neki način bio dizajn - trebali su odrediti pozadinsku sliku ili boju, postaviti polja za unos teksta i gumbe, odabrati boje i fontove za svoju aplikaciju itd. Kada su bili zadovoljni vizualnim izgledom aplikacije, počeli su kodirati.

Glavni dio programa sastojao se od pisanja dvije programske funkcije - jedna koja je generirala nasumičan broj(tzv.postotak ljubavi) i druga koja je provjeravala unos korisnika u polje za tekst te ispisivalia postotak ljubavi na zaslon. Ovo je malo zahtjevniji dio. Od učenika se očekuje da razmisle kako program radi, da osmisle dobar algoritam i da sve to napišu u programskom jeziku Python. 

Na internetu možemo pronaći mnoštvo ovakvih programa u obliku kalkulatora ili kvizova koji zapravo vraćaju samo neki nasumičan broj, tekst ili postotak. Učenici su i sami vidjeli na internetu različite programe koji funkcioniraju na sličan način, a kroz izradu jednog takvog programa shvatili su i kako oni zapravo rade. Kroz ovaj projekt naučili su da online ljubavni kalkulatori nemaju veze s ljubavi nego da iza njih stoji dobar algoritam u nekom programskom jeziku, a da postotak ljubavi nije ništa drugo nego nasumično generiran broj! Učenici su se kroz ovaj projekt jako zabavili no također i naučili da ne treba vjerovati svemu što vidimo na internetu. Ova aktivnost ujedno ih je i motivirala da aktivno stvaraju digitalne sadržaje, razvijaju računalno i logičko razmišljanje i uče o načinima na koji tehnologija radi, a ne samo da budu pasivni korisnici tehnologije.

 

 
NAŠA ŠKOLA

Program Eko-Škole

Priloženi dokumenti:
Vizija i misija skole.ppt

Raspored informacija

Razredne obavijesti

   

   

   

   

Raspored zvonjenja

LATINSKE IZREKE
untitled

Jelovnik

 TJEDNI JELOVNIK: 

25.-29.10.2021.

PONEDJELJAK: pizza

UTORAK: kajzerica sa sirnim namazom- mlijeko

SRIJEDA: krofna s čokoladom

ČETVRTAK: lepinjice sa šunkom

PETAK: fit kiflica- jogurt

 

 

Školski facebook

Izvannastavne aktivnosti

ANKETA
Koliko vremena dnevno provedeš na internetu?


Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola August Šenoa Osijek / Drinska 14, HR-31000 Osijek / www.os-asenoa-os.skole.hr / ured@os-asenoa-os.skole.hr
preskoči na navigaciju