2015-12-18 09:23:40

Pravilna prehrana i pravilne prehrambene navike

U sklopu redovitog programa nastave prirode učenici 5.a i 5.b razreda 14. prosinca 2015. godine imali su zanimljive  radionice. Stečeno znanje s prethodnog sata trebali su praktično primijeniti. Imali su zadatak kod kuće prikupiti iz kataloga slike s namirnicama podrijetlom iz Hrvatske, u skupinama izraditi piramidu i donijeti u školu voće koje najviše vole.  Cilj radionice bio je prepoznati načela zdrave prehrane i stvoriti pravilne  prehrambene navike.

Svaki razred bio je podijeljen u 4 skupine. Dvije skupine izrađivale su  novu piramidu zdrave prehrane. Jedna je pravila  tanjur pravilne prehrane, a  jedna  voćnu salatu od voća kojeg su donijeli svi učenici  i učiteljica. Tanjur je odraz prehrambenih smjernica  koje govore o namirnicama čiji je unos potrebno povećati, namirnicama čiji je unos potrebno smanjiti i o važnosti kontrole unosa kalorija. Smjernice tanjura glase:

Neka polovicu tanjura ispuni voće i povrće Neka barem polovinu ukupnog unosa žitarica čine cjelovite žitarice Umjesto punomasnog mlijeka i mliječnih proizvoda uputno je unositi obrane proizvode Pripaziti na unos soli odnosno natrija u hrani kod proizvoda kao što su juhe iz vrećice, kruh i peciva i gotova jela Žeđ gasiti vodom, a ne slatkim napitcima Uživati u hrani, ali smanjiti porcije i ne prejedati se

 Na kraju su svi kušali najbolju voćnu salatu na svijetu i uživali u ostatku sata prirode analizirajući izrađene piramide i tanjur pravilne prehrane. 

mr.sc. Biljana Pavić

 


Osnovna škola August Šenoa Osijek