preskoči na sadržaj

Osnovna škola August Šenoa Osijek

Istraživanje na razini škole: Online nastava i digitalne kompetencije učenika

Autor: Administrator , 18. 5. 2020.

Ovo školsko istraživanje nastalo je nakon dva mjeseca online nastave (u periodu 13. ožujka do 13. svibnja 2020.). Cilj je bio ispitati utjecaj nastave informatike te digitalnih kompetencija učenika u online nastavi i online okruženju. Istraživanju je pristupilo 85% učenika 5.-8. razreda naše škole, od toga njih 90.1% pohađa nastavu informatike, a 9.9% ne pohađa nastavu informatike. Većina učenika (više od 85%) koji pohađaju nastavu informatike smatraju da su im informatička znanja i digitalne kompetencije stečene tijekom pohađanja nastave informatike pomogle u snalaženju u online nastavi.

Učenici u online radu koriste velik broj aplikacija i alata, a većinu njih su naučili koristiti upravo kroz nastavu informatike. Podsjetimo, novi kurikulum informatike kroz svoje različite domene (E-društvo, digitalna pismenost i komunikacija, rač.razmišljanje i programiranje, informacije i digitalna tehnologija) upravo potiče samostalnost kod učenika u radu s tehnologijama te omogućava usvajane digitalnih kompetencija na jednoj višoj razini. 

Učenici već u 5.razredu istražuju kako pretraživati internet, kako razlikovati dobre online sadržaje od loših, na koji način koristiti usluge interneta poput e-pošte ili računalstva u oblaku te kako izraditi digitalne sadržaje koristeći različite digitalne alate. Upravo te vještine za njih su bile ključne i u online nastavi, ne samo u nastavi informatike nego i u drugim predmetima kroz međusobnu povezanost putem međupredmetne teme upraba IKT-a. 

Učenici u online radu koriste velik broj aplikacija i alata, a većinu njih su naučili koristiti upravo kroz nastavu informatike.

Veći broj učenika navodi kako se samostalno koristi aplikacijama koje nastavnici koriste u radu.

Preko 50% učenika dnevno za računalom provede od 2-6 sati, a čak 15% učenika dnevno za računalom provede i više od 6 sati.

Veći dio učenika (57.9%) za nastavu koristi stolno računalo ili laptop unatoč tome što posjeduju i tablet koji su dobili u sklopu projekta Škola za život. Učenici navode kako im je lakše raditi na stolnom računalu nego na tabletu.

Velika većina učenika smatra da posjeduje osnovne digitalne kompetencije i poznaje osnovne mogućnosti uređaja kojeg koristi.

Isto tako većina učenika smatra kako se može samostalno služiti internetom i e-poštom.

Većina učenika (>90%) smatra gradivo informatike jasnim i laganim za usvojiti te također smatraju da im digitalne kompetencije stečene kroz nastavu informatike olakšavaju snalaženje u online nastavi i u ostalim predmetima. No ipak postoji i mali broj učenika kojima je to gradivo teško i nerazumljivo te je njima potrebno pružiti dodatnu pomoć kako u informatici tako i u izazovima s kojima se susreću tijekom korištenja digitalne tehnologije u online nastavi. Ukoliko učenik ima poteškoća u korištenju digitalnog uređaja, ukoliko ne poznaje njegove osnovne mogućnosti, vrlo teško će biti u mogućnosti pratiti “ritam” online nastave te samostalno praviti npr.prezentacije, bojati i zaokruživati odgovore u Word dokumentu, dijeliti svoje radove putem oblaka itd. Sada vidimo koliko je važno prilagoditi kurikulum i nastavne ishode različitim mogućnostima učenika te svakome od njih omogućiti da postanu samostalni i uspješni korisnici digitalnih tehnologija koje nas okružuju i bez kojih je danas gotovo nemoguće zamisliti svakodnevnicu.

Često se nalazimo u situaciji da sami istražujemo nove digitalne alate, budemo privučeni s njima i u tim trenutcima zaboravimo da digitalni alat nikad ne smije biti ispred obrazovnih ishoda. Drugim riječima, prvo je potrebno definirati obrazovne ishode, prilagoditi nastavni proces svakom učeniku, a tek nakon toga odabrati prikladni alat koji će nama i učenicima pomoći u ostvarivanju definiranih ishoda. Tek na taj način naši će učenici moći samostalno i uspješno koristiti svoje digitalne kompetencije.

I. Vezjak, učiteljica informatike
NAŠA ŠKOLA

Program Eko-Škole

Priloženi dokumenti:
Vizija i misija skole.ppt

Raspored informacija

Razredne obavijesti

   

   

   

   

Raspored zvonjenja

LATINSKE IZREKE
untitled

Jelovnik

 TJEDNI JELOVNIK: 

18.-22.10.2021.

PONEDJELJAK: pizza

UTORAK: kukuruzni prutić- mlijeko

SRIJEDA: lješnjak štanglica

ČETVRTAK: lepinjice sa šunkom

PETAK: perec- puding

 

 

Školski facebook

Izvannastavne aktivnosti

ANKETA
Koliko vremena dnevno provedeš na internetu?


Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola August Šenoa Osijek / Drinska 14, HR-31000 Osijek / www.os-asenoa-os.skole.hr / ured@os-asenoa-os.skole.hr
preskoči na navigaciju